- Kategorie:
- Archiwalne wyprawy.5
- Drawieński Park Narodowy.29
- Francja.9
- Holandia 2014.6
- Karkonosze 2008.4
- Kresy wschodnie 2008.10
- Mazury na rowerze teściowej.19
- Mazury-Suwalszczyzna 2014.4
- Mecklemburgische Seenplatte.12
- Po Polsce.54
- Rekordy Misiacza (pow. 200 km).13
- Rowery Europy.15
- Rugia 2011.15
- Rugia od 2010....31
- Spreewald (Kraina Ogórka).4
- Szczecin i okolice.1382
- Szczecińskie Rajdy BS i RS.212
- U przyjaciół ....46
- Wypadziki do Niemiec.323
- Wyprawa na spływ tratwami 2008.4
- Wyprawa Oder-Neisse Radweg 2012.7
- Wyprawy na Wyspę Uznam.12
- Z Basią....230
- Z cyborgami z TC TEAM :))).34
Własny chleb na zakwasie.
Środa, 14 marca 2012 | dodano: 14.03.2012Kategoria Szczecin i okolice
Po poczęstowaniu przeze mnie znajomego bikera własnej roboty chlebkiem na naturalnym zakwasie...otrzymałem od niego zamówienie na taki właśnie chlebek.
Wyrabianie go (ręcznie, żadna tam maszyna) i pieczenie to sama frajda, a że i rodzice kolegi są chętni, więc upiekę więcej ;).
Składniki się skończyły, więc ruszyłem na "Kozie" do sklepów, aby kupić mąkę żytnią z pełnego przemiału.
Szkoda, że mam takie małe moce przerobowe, bo ... :)))
...bo jak tak dalej pójdzie (parę osób wcześniej też kiedyś zamówiło), to chyba założę Piekarnię "U Misiaczów" :))).
Temperatura:11.0 HR max: (%) HR avg: (%) Kalorie: 80 (kcal)
Wyrabianie go (ręcznie, żadna tam maszyna) i pieczenie to sama frajda, a że i rodzice kolegi są chętni, więc upiekę więcej ;).
Chlebek na zakwasie.© Misiacz
Składniki się skończyły, więc ruszyłem na "Kozie" do sklepów, aby kupić mąkę żytnią z pełnego przemiału.
Szkoda, że mam takie małe moce przerobowe, bo ... :)))
...bo jak tak dalej pójdzie (parę osób wcześniej też kiedyś zamówiło), to chyba założę Piekarnię "U Misiaczów" :))).
Rower:Koza
Dane wycieczki:
4.54 km (1.00 km teren), czas: 00:15 h, avg:18.16 km/h,
prędkość maks: 24.00 km/hTemperatura:11.0 HR max: (%) HR avg: (%) Kalorie: 80 (kcal)
K o m e n t a r z e
Wczoraj piekłem wg tego przepisu poniżej (ale proporcje/2 i zamiast żytniej orkiszowa pełnoziarnista) i wyszedł super:)
michuss - 17:37 niedziela, 18 marca 2012 | linkuj
Misiaczowy chleb jest super, miłem okazję się nim degustować :)
Paweł, jak będziesz robił ręcznie chleb na sprzedaż, to od wyrabiania tego ciasta łapska Ci urosną jak u Papaya :) Gryf - 17:23 niedziela, 18 marca 2012 | linkuj
Paweł, jak będziesz robił ręcznie chleb na sprzedaż, to od wyrabiania tego ciasta łapska Ci urosną jak u Papaya :) Gryf - 17:23 niedziela, 18 marca 2012 | linkuj
1 porcja zakwasu to ile? ;) Pytam, bo mam świeży w lodówce i chętnie bym sobie taki chleb wypiekł.
michuss - 11:44 czwartek, 15 marca 2012 | linkuj
Bardzo fajny jest taki swojski chlebek przyznam :D Ja jeszcze wysypuję na dno blaszki trochę ziaren słonecznika, później chleb tak przyjemnie chrupie ;))
A spory wybór mąk jest zwykle w Kauflandzie, gdyby ktoś szukał. Szczególnie fajna do takich wypieków jest orkiszowa :) kiwi1000 - 22:49 środa, 14 marca 2012 | linkuj
A spory wybór mąk jest zwykle w Kauflandzie, gdyby ktoś szukał. Szczególnie fajna do takich wypieków jest orkiszowa :) kiwi1000 - 22:49 środa, 14 marca 2012 | linkuj
I tak się zastanawiałem co mnie na ten Misiaczowy blog tak ciągnie. Już wiem , trafiłem tu po zapachu. Uwielbiam chleb ale taki właśnie razowy albo żytni. I nie z masowej piekarni " tani i prosto z pieca " czyli metalowego pudła stojącego w sklepie . Powiem uczciwie że trudno trafić dobry chleb. W Szczecinie kupuję chleb z dużej piekarni "Asprod" .Oni tez robią masówkę ale mają w ofercie małe serie chleba na zakwasie , żytnie , razowe itd. Swego czasu robili duży ( chyba 1,5kg ) okrągły chleb na zakwasie o nazwie "chłopski " . Był ozdobą wszystkich imprez plenerowych u mnie na ogródku. Od jakiegoś czasu zrezygnowali i robią teraz "normalną" mała wersję tego chleba ,ale to już nie ten smak. Dobry jest też ich chlebek "babuni" . No może nie są tak zdrowe jak robione w domu własnoręcznie ( może zawierają jakiś polepszacze ) ale są naprawdę dobre. Dobry i smaczny zwykły , pszenny chleb można kupić w Pilchowie w tym sklepie gdzie zazwyczaj się zatrzymujemy. Nazywa się "Tanowski" i jak się kupi taki świeży , jeszcze ciepły to z samym ( dobrym , prawdziwym) masłem można zjeść go ...na raz. Tak więc reasumując - Misiacz podawaj termin a ja pojawię się na degustację z dobrym masełkiem i miodkiem.
siwobrody - 19:52 środa, 14 marca 2012 | linkuj
Oj tez bym chetnie cos zapodał do brzuszka z Misiaczowych wypiekow.
jurektc - 19:19 środa, 14 marca 2012 | linkuj
Ja na taką imprezę z chlebkiem Misiacza, piwem i grilem, piszę się już dzisiaj. Podaj datę pierwszego spotkania, bo już nie mogę się doczekać :))
rowerzystka - 18:43 środa, 14 marca 2012 | linkuj
dobrze ze napisałeś że zakwas może stać 10 dni, bo nie wiedziałam. A u mnie w lodówce jest taki, który ma już ponad rok :/
vonZan - 15:33 środa, 14 marca 2012 | linkuj
Dzięki za info. Ja używam po prostu żytniej (mąki ;P) nie wiem czy z pełnego przemiału - muszę dziś sprawdzić co tam piszą na "tytce" (- z Poznania jestem :D ) i dorzucam trochę mąki kukurydzianej i siemię lniane + słonecznik (nie cały z korzeniami - ziarna tylko). Wodę daję zwykłą w podobnych proporcjach. Ale fajny kącik kulinarny się nam tu zrobił :D Gotuj z Bikerami. Ogólnie taki własnej roboty chleb to super sprawa no i pewnie zdrowsza niż "kupny" chleb.
validator - 14:30 środa, 14 marca 2012 | linkuj
a przywozisz z rana do domu ciepły?
jak coś to był bym zainteresowany :P sargath - 13:53 środa, 14 marca 2012 | linkuj
jak coś to był bym zainteresowany :P sargath - 13:53 środa, 14 marca 2012 | linkuj
lol, ile dajesz za taką mąkę z pełnego przemiału? Gdzie to kupujesz?
validator - 13:45 środa, 14 marca 2012 | linkuj
validator - 13:45 środa, 14 marca 2012 | linkuj
Komentować mogą tylko zalogowani. Zaloguj się · Zarejestruj się!